Friday, August 30, 2013

Oerol


Een verrassende leuke locatie op West-Terschelling, een open veld met een paar, zo op het oog, zorgvuldig aangelegde brede kalklijnen. Middenin stond een paal met daaraan een gesealde plattegrond bestaande uit vlakken, lijnen en letters. Een vrijwilliger, aardige jongen, legt met veel passie uit dat dit project het begin is van een blootlegging van de beginselen van een kasteel die ooit zou zijn gebouwd in Sankt Gallen (Zwitserland). De aardige vrijwilliger verloor af en toe de essentie, maar dat schreef hij gemakshalve toe aan de wispelturigheid van de projectleider. De projectleider veranderde nogal eens van de oorspronkelijke plannen, aldus de aardige vrijwilliger. Aangemoedigd door een vreemd soort voorgevoel maar vooral aangespoord door onze natuurlijke nieuwsgierigheid drongen we onze hulp aan. De projectleider, niet gewend met zoveel opgedrongen vrijwilligheid, begeleidde ons naar een plek waarvandaan een strakke lijn in een hoek van 90 graden naar het volgende punt gespannen moet worden. Eerst met een touw om het vervolgens met witte kalk de lijn te bevestigen. Het touw moest overigens wel onder een schaftkeet door worden getrokken, dit tot groot ongenoegen van de projectleider. Hij kon er maar niet bij dat er uitgerekend op dit episch punt de schaftkeet zo maar is neergezet. De complete ontzetting kwam pas toen twee punten, verbonden met de touwen, niet de nauwkeurig uitgekiende 90 graden aangaf. Het complete team werd onmiddellijk ontboden en er kwam een heuse crisisberaad. Er restte ons niets anders dan onze route voort te zetten.


Oerol laat zich niet eenvoudig kenmerken, maar vast staat dat er een ongekende vrijheid en respect naar elkaar is, verweven met een geweldige drang naar uiting van kunst, cultuur en muziek gecombineerd met alle basis elementen van het prachtige eiland. De campingveldjes op het staatsbosbeheercamping in West beschikt over minimale voorzieningen, zoals een paar douches, afwasruimte, een hokje met heel veel wandcontactdozen en natuurlijk toiletten. De wandcontactdozen worden vooral gebruikt voor het opladen van de meest nieuwe smartphones, scheerapparaten en zelfs de accu's voor fluisterfietsen. Diefstal komt niet voor, hooguit een paar verwisselingen.

Terschelling heeft sinds kort een nieuwe (waarnemend) burgemeester, namelijk de ex-burgemeester van Haren, de heer Rob Bats. Rob Bats heeft destijds noodgedwongen zijn taken als burgemeester van Haren moeten neerleggen in verband met de door hem ernstig onderschatte facebook rellen in Haren. Bij een van de eerste raadsvergaderingen op het mooi Terschelling heeft Rob Bats voorgesteld om uit voorzorg een peloton ME-ers achter de hand te houden, want je kunt nooit weten was Bats' veronderstelling. Immers, er komen wel duizenden mensen naar het eiland. Een verhoogd risico, aldus Rob Bats. De aanwezige raadsleden waren sprakeloos.

 

Met een nauwkeurige berekende en afgemeten groet,

No comments: